Rituelen bij Trouwen

Rituelen bij trouwen

 

Dit artikeltje in de krant inspireerde me om wat te schrijven over rituelen rond trouwen. Witte bruidsjurk te koop in een textiel supermarkt, nieuw en voor een bodemprijs.

 

Witte bruidsjurk

Waar komt die traditie van de witte bruidsjurk eigenlijk vandaan?

Die is ontstaan in 1840 toen Koningin Victoria van Engeland trouwde met de Duitse prins Frans Albert August Karel Emanuel van Saksen-Coburg en Gotha

In de negentiende eeuw begon de internationale mode voor bruid en bruidegom, modebladen in Engeland en Frankrijk gaven de toon aan. Het mag duidelijk zijn dat alleen de rijken zich kleding konden veroorloven die slechts eenmaal gedragen zou worden. Men was hier in die tijd gewoon een zwarte bruidsjurk te dragen.

De witte bruidsjurk die Victoria droeg met sluier zette voorgoed de toon. Ook heel bekend is de witte bruidsjurk van Keizerin Sissi van Oostenrijk.

De bruidegom droeg vaak een jacquet met hoge hoed ook afkomstig uit Engeland.

 

Bruidsboeket

Het bruidsboeket werd door prins Albert geïntroduceerd, daarmee nam het sindsdien de plaats in van de bruidsmand die de bruidegom zijn bruid schonk, gevuld met damesspulletjes.

Er ontstond een traditie dat de bruid haar bruidsboeket over haar rechterschouder wierp naar ongetrouwde meisjes op de bruiloft, wie het boeket opving zou de volgende bruid zijn.

Een traditie die nog veel ouder was, betrof de kousenband die de bruid droeg, in de kleur blauw als teken van trouw. De bruidegom haalde de kousenband tijdens het huwelijksfeest van het been van zijn bruid af en wierp hem eveneens over de rechterschouder het publiek in en deze werd gevangen door een van de vrijgezellen jonge mannen om hem er aan te herinneringen op zoek te gaan naar een vrouw.

 

Bruidstaart

De bruidstaart stamt ook uit de tijd van Victoria.

Het kleine taartje boven aan de taart is voor het bruidspaar.

Het plastic bruidspaartje op het taartje is afkomstig uit Amerika.

 

Ringen

Trouwringen zijn als bekend sinds de Romeinse tijd.

Dat man en vrouw hier een trouwring dragen is nog niet zo heel lang een gewoonte, dat gebeurt pas sinds 1930.

 

Trouwlocaties

Vroeger werd er in de kerk getrouwd, dit was tot 1804 een rechtsgeldig huwelijk, daarna werd het burgerlijk huwelijk het enige rechtsgeldige huwelijk.

Sindsdien moet men eerst naar het Gemeentehuis om het burgerlijk huwelijk te sluiten, waarna de kerkelijke inzegening mag plaats vinden.

Tegenwoordig zijn er veel locaties geschikt waar het huwelijk gesloten mag worden. Populair op Texel is het strand, letterlijk trouwen met de voeten in het zand en zelfs in het water. Of in de authentieke schapenboet, in de de molen van van Oudeschild of op de vuurtoren.

 

Bruiloft

De bruiloft is ook niet meer aan regels gebonden, zoals eerder elke streek en klasse zijn eigen soort van bruiloft vieren kenden. Nu kiest het bruidspaar heel bewust met wie ze uit de familie- en vriendenkring deze bijzondere dagen willen vieren.

 

Huwelijksaanzoek

Het aanzoek wat vroeger gedaan werd aan de vader van de bruid, is nu vervangen door een persoonlijk aanzoek, misschien wel op een bijzondere manier op een bijzondere plek.

 

Honeymoon

De huwelijksreis werd in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog populair, toen er genoeg welvaart kwam om deze te kunnen bekostigen.

De honeymoon was al eerder in zwang bij de rijken die na het huwelijk hun verre verwanten op gingen zoeken om daar hun kersverse echtgenoot of echtgenote te kunnen voorstellen.

 

Vieren

Het maakt niet uit hoe je je bruiloft viert en met wie, als je het maar viert.

In het piep klein met zijn tweetjes en als getuigen misschien zelfs wel vreemden die opgetrommeld worden door de gemeente waarin je trouwt. Of met alles er op en eraan een mega bruiloft, een hele dag feest met familie, vrienden en buren.

Als je het maar viert, want het is een betekenisvol moment in je leven, een moment waarop je ja zegt vanuit je hart tegen iemand waar van je houdt en waar je je mee wilt verbinden, je het leven mee wilt delen en vieren en dat is altijd een feestje waard.